Servicii funerare profesioniste: repatriere si imbalsamare – George Ginghina

Servicii funerare profesioniste: repatriere si imbalsamare

Cat costa repatrierea din Uniunea Europeana? Ce trebuie sa faceti pentru a repatria o persoana decedata dintr-o tara UE in Romania? Cum va poate ajuta in acest sens o firma de servicii funerare?

In primul rand trebuie sa stiti ca pretul de repatriere in UE difera in functie de cheltuielile firmei de transport, de modul de organizare a transferului, de comisionul firmei de servicii funerare. In aceste conditii cel mai bine este sa solicitati oferte de pret de la mai multe firme si sa observati timpul de realizare a transportului pana la destinatie. Termenul nu ar trebui sa fie mai mare de 2-3 zile. Totusi cand analizati ofertele primite de la firmele de servicii funerare, luati in considerare calitatea serviciilor oferite, deschiderea si disponibilitatea unei firme, modul in care comunicati cu operatorii din acea firma. Dupa ce ati analizat toate aceste lucruri, inclusiv costurile cu repatrierea, puteti alege o firma care sa se ocupe de solicitatea dumneavoastra in timp util si la pret avantajos. Daca v-ati hotarat sa lucrati cu o anumita firma, de obicei aceasta va va trimite o confirmare scrisa unde veti regasi toate detaliile legate de repatriere (si eventual alte tipuri de servicii pentru care ati optat). Pentru repatriere, in confirmare ar trebui sa regasiti timpul de plecare si termenul de transfer, costurile asupra carora ati convenit si eventual contractul pe care trebui sa-l semnati.

– In cazul in care firma pe care doriti sa o contractati pentru repatrierea unei persoana decedate refuza sa va trimite scris un precontract care sa contina toate detaliile procedurii de repatriere (inclusiv toate costurile asupra carora ati convenit impreuna), ar trebui sa va puneti un semn de intrebare. Fiti atent in continuare.

– Unele firme folosesc masini de transport dotate cu aparate frigorifice speciale pentru cei decedati. Dar trebui sa stiti ca acest lucru nu este reglementat de legile in vigoare. Conform legilor adoptate de Politia Mortuara Europeana asupra unui trup neinsufletit ce urmeaza a fi transportat pe distante lungi cu masina, se intervine chimic (practic corpul va intra in antiputrefactie) iar apoi corpul se inchide intr-un sicriu din zinc al carui capac se sudeaza. Fara aceste pregatiri (interventie chimica si sigilarea in sicriu din zinc, Politia Mortuara nu va accepta efectuarea transferului. In nicioda tara in UE. Practic nu conteaza daca masina de transport pentru repatriere este echipata cu sisteme frigorifice din moment ce temperatura nu este relevanta atata vreme cat cortul intra in antiputrefactie si este sigilat intr-un sicriu zincat.

– Cat priveste costurile aferente unei repatrieri, trebuie sa stiti ca exista mai multi factori care influenteaza pretul practicat de firmele de servicii funerare si firmele de transport international pentru persoane decedate. Important este ca inainte de initierea transferului propriu-zis dumneavoatra sa stiti exact cat va trebui sa platiti (ca sa nu va treziti ca vi se cer taxe suplimentare inainte sa vi se predea sicriul la destinatie). Cativa factori care pot influenta costurile de repatriere sunt: timpul necesar pentru intocmirea actelor, eventuale taxe ce trebuie platite in orasul unde a avut loc decesul, pretul sicriului de repatriere, greutatea trupului neinsufletit (mai ales atunci cand este nevoie de un sicriu mai mare decat marimea standard), distanta de la locul in care a avut loc decesul si pana la aeroport (daca repatrierea decedatilor se face cu avionul), distanta dintre tara/ orasul unde a decedat persoana si pana in orasul din Romania unde va fi inmormantata.

Este obligatoriu ca trupul neinsufletit sa fie imbalsamat inainte de a fi repatriat in tara?

Imbalsamarea care se efectueaza inainte de repatirerea unei persoane decedate este de fapt un tratament chimic antiputrefactiv si este obligatorie. Fara aceasta interventie asupra trupului agentul de politie mortuara nu va consimti plecarea trupului pentru repatriere. In anumite state exista si exceptii la aceasta regula, din considerente religioase, dar chiar si asa se iau in calcul distanta de transfer si alti factori similari. Imbalsamarea este utila pentru ca astfel corpul este conservat mai bine pe durata transportului pana la locul de repatriere. Pana la urma este vorba despre o operatiune de baza si se efectueaza oricarei persoane care a decedat si care urmeaza sa fie transferata pe o distanta mai mare de 100 kilometri (indiferent de tara in care urmeaza sa se realizeze repatrierea). In general aceasta imbalsamare dureaza maxim 4-5 zile in conditiile in care temperatura nu depaseste 15 grade Celsius.

Spre deosebire de acest tip de imbalsamare, cea certificata se efectueaza la cererea familiei si se considera ca este un omagiu pentru persoana care a decedat pentru ca trupul sau sa fie pastrat nealterat, fara mirosuri neplacute si fara modificarea imaginii. O astfel de imbalsamare poate dura pana la 30 de zile.

Chiar daca la prima vedere imbalsamarea pare un procedeu simplu, adevarul este ca cel care efectueaza aceasta operatiune de conservare temporara a trupului, trebuie sa aiba cunostinte complexe atat teoretice cat si practice. Pentru efectuarea imbalsamarii este nevoie de o pregatire prealabila (inclusiv de ordin moral). Este o profesie delicata pe care putine persoane si-o pot asuma. Dar o firma serioasa de servicii funerare cum este http://funerare-rainbow-dorobantu.ro/ lucreaza cu profesionisti, cu oameni cu experienta, seriosi si bine pregatiti din toate punctele de vedere pentru a efectua operatiuni de imbalsamare dupa cele mai moderne metode, folosind produse corespunzatoare.

Cel care efectueaza imbalsamarea injecteaza un lichid antiseptic cu presiune mare asupra nivelului intra-arterial. Acest lichid actioneaza ca un dezinfectat si se amesteca cu sangele, care este cel mai important element de mofificare in timpul descompunerii. Uneori, mai ales atunci cand decesul a survenit ca urmare a unei boli deosebit de grave, se poate efectua si un drenaj in zona venelor, a cavitatii abdominale si toracice.

Dupa efectuarea acestui tratament corpul este curatat cu atentie si se aseaza intr-o anumita pozitie. Se aranjeaza fata persoanei decedate, astfel incat aceasta sa transmita liniste, impacare si seninatate. Imbalsamarea reprezinta o necesitate iar Serviciile de Igiena Mortuara stiu foarte bine acest lucru.

Acum cativa ani, in interiorul unui grup social dupa ce o persoana deceda, corpul acesteia era curatat si ingrijit de o persoana buna si devotata. Corpul era toaletat, aranjat, imbracat si asezat in sicriu pentru a fi vazut de cei care veneau pentru un ultim omagiu. De cele mai multe ori corpul neinsufletit era asezat intr-o camera rece, izolat. Dar acest lucru nu se mai intampla azi. Cele mai multe locuinte sunt formate din camere de dimensiuni mici, calduroase, mai ales pe timpul verii, ceea ce determina conditii improprii depunerii persoanei decedate. In aceste conditii imbalsamarea este extrem de benefica. Azi nu prea mai putem vorbi despre acea persoana devotata care se oferea sa sa ocupe de toaletarea corpului neinsufletit in orice grup social. Dar din fericire, locul sau a fost luat de specialistii in imbalsamari de la firmele de servicii funerare.

Operatiunea de imbalsamare este necesara nu doar atunci cand decesul survine acasa, ci si la spital. Daca o persoana decedeaza acasa, corpul este pregatit pentru a fi privegheat de cei apropiati. Daca persoana decedeaza la spital imbalsamarea pare sa capete conotatii si mai serioase. Trebuie doar sa ne gandim ca spitalul este o unitate publica, o unitate de sanatate unde persoanele vii vin sa se trateze. In plus, in urma efectuarii unei autopsii in spital, corpul neinsufletit ramane plin de urme care nu ar putea fi atenuate decat prin imbalsamare.

In urma imbalsamarii, trupul neinsufletit va avea o imagine mai senina si mai linistita, iar acest lucru contribuie semnificativ la atenuarea suferintei celor dragi daramati de moartea survenita.

Pentru servicii funerare complete accesati http://funerare-rainbow-dorobantu.ro/.

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.