O reclama cum mai rar mi-a fost dat sa vad... – George Ginghina

O reclama cum mai rar mi-a fost dat sa vad…

De P&G (Procter & Gamble) ati auzit cu totii. Vorbim despre o corporatie recunoscuta la nivel mondial, cu brand-uri gigantice (Pampers, Gillette, Tide, Ariel, Brown, etc.) in subordine. Faptul ca macar unul dintre produsele lor se afla pe rafturile magazinelor din intreaga lume spune multe… Cand te bucuri de o astfel de expunere, e lesne de inteles ca nu prea ai nevoie de marketing…

Dar chiar si asa, cei de la P&G nu neglijeaza acest segment, al publicitatii. In timp ce frunzaream Facebook-ul am dat peste o reclama care m-a emotionat aproape pana la lacrimi. Intrucat marketing-ul si PR-ul sunt doua dintre subiectele mele preferate, am decis sa o analizez mai in profunzime. Inainte totusi as vrea sa o urmariti si voi:

Sper ca v-a placut! Din perspectiva consumatorului pot spune ca mi s-a parut extrem de emotionala. Din perspectiva omului de marketing si PR, o consider o capodopera. Este, fara indoiala, una dintre cele mai bune reclame pe care le-am vizionat-o vreodata…

Nu stiu daca ati observat, insa scenariul este extraordinar de bine scris. La inceput, cand vezi niste copii care invata sa mearga, instinctul matern respectiv patern declanseaza un “Aww…” necontrolat in fiecare dintre noi. Evident, nimeni nu observa in mod constient Pampers-ul, produs comercializat chiar de P&G.

Dupa, cand cei mici mai cresc si se lovesc de esecuri, reclama de fata poate smulge macar o lacrima celor mai emotivi dintre noi. Automat se face conexiunea dintre copii si parinti. Mamele, in special, sunt alaturi de pruncii lor inca de la nastere si pana la sfarsitul vietii. Mamele stimuleaza, solicita si apreciaza atat efortul cat si succesul. Mamele au si ele “ajutoarele” lor, in cazul de fata, produsele celor de la P&G iar asta incearca sa obtina acest material video: o conexiune in subconstientul consumatorului intre individ, parinte si brand.

Din perspectiva copilului, fiecare dintre noi ne regasim in acest material. Drumul catre succes este dificil iar esecurile sunt multe… Din perspectiva parintelui inca nu pot sa vorbesc dar sunt constient ca orice mama respectiv tata isi doreste ce e mai bun pentru baiatul sau fata lor.

Copii cresc si incep sa aiba succes… mama este tot acolo. De fapt, in cazul de fata mama este un laitmotiv pentru parinti si sugereaza faptul ca acestia iti vor fi alaturi de la nastere, in cele mai dificile momente ale vietii dar si in cele fericite.

Revenind la scenariu, ce se poate observa cu usurinta? La inceput, o nota de pozitivism. Ulterior, materialul video te atinge din punct de vedere emotional prin esecurile celor ilustrati, esecuri in care fiecare dintre noi ne regasim. La final se revine la pozitivism in ideea ca “totul e bine cand se termina cu mine” sau “ne plac povestile cu final fericit”. Plasarea de produse nu este nici macar discreta, ci mai degraba subtila.

Finalul, apoteotic as spune eu, tot la subconstient apeleaza. Iti sugereaza faptul ca nu tot timpul constientizezi ce ajutor reprezinta pentru tine cei din jurul tau. De asmenea, iti confirma si ideea cum ca fiecare dintre noi avem nevoie de ajutor din partea altora.

Prin motto “Proud sponsor of Moms.” se implementeaza ideea de incredere. Practic, cei de la P&G iti spun intr-un mod subtil ca mama ta are incredere in ei, tu ai incredere in mama ta, deci tu ar trebui sa ai incredere in ei si sa le alegi produsele. De asemenea, exact cum nici o mama nu isi va dezamagi copilul, nici produsele lor nu te vor dezamagi pe tine, consumatorul.

Mi se pare absolut uimitor cate mesaje subliminale pot fi transmise doar prin intermediul unor imagini…

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

1 comments On O reclama cum mai rar mi-a fost dat sa vad…

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.