Maretia nu are varsta – George Ginghina

Maretia nu are varsta

Roger Federer are 18 titluri de Grand Slam in palmares.

Foto: www.flickr.com

A trecut inca o editie a Openului Australiei, probabil cel mai solicitant turneu de Grand Slam dintre cele patru care exista in circuitul profesionist de tenis. La capatul unui drum cu multe obstacole au ajuns, in mod surprinzator, doi veterani, Roger Federer (35 de ani) si Rafael Nadal (30 de ani). Aparitia lor in finala i-a surprins deopotriva pe specialisti si pe protagonisti, intrucat nici ei insisi nu-si dadeau sanse prea mari la inceputul competitiei, avand in vedere recentul background care nu-i avantaja deloc. Federer a lipsit de la turnee in a doua jumatate a sezonului trecut ca urmare a unor probleme la genunchi, in vreme ce Nadal a ratat ultimele luni ale anului din cauza unei accidentari la incheitura mainii. In aceste conditii, la ce sa speri? Federer a fost sincer inainte de turneu si a declarat, potrivit http://extra.bet365.com/news/ro/, ca nu are mari asteptari, lucru subliniat si de cota pe care o avea la pariuri sportive pentru castigarea turneului, una destul de mare. Era o declaratie facuta de cel mai de succes jucator din istoria turneelor de Mare Slem, care stia insa cat de greu este sa le iei fata celor doi „monstri” ai momentului, Andy Murray si Novak Djokovic.

Partea frumoasa a marilor jucatori este ca iti ofera acea doza sublima de imprevizibil, astfel ca, in timp ce Djokovic si Murray paraseau competitia prematur, Federer si Nadal avansau sarguincios catre finala.

Toamna trecuta, elvetianul si spaniolul discutau prieteneste la inaugurarea academiei de tenis a jucatorului din Mallorca, spunandu-si mai in gluma, mai in serios, ca probabil se vor mai intalni doar in cadrul unor turnee demonstrative. Timpul le-a demonstrat insa rapid ca jucatorii legendari sunt numiti astfel tocmai pentru ca destinul lor difera de cel al sportivilor de rand. Desigur, putem vorbi de sansa, si este perfect adevarat ca ambii au avut sansa prin eliminarea lui Murray si Djokovic. La fel de bine se poate discuta pe seama talentului imens cu care au fost inzestrati si care face mai usor urcusul catre varf. Dincolo de acesti factori, exista insa un ocean de vointa care face diferenta intre succes si esec. Intr-un moment in care varsta nu-i era cel mai fidel aliat, Federer a muncit ca un Sisif convins ca va reusi in cele din urma sa aseze bulgarele in varful muntelui. Cati jucatori nu s-ar fi retras la 35 de ani daca ar fi avut palmaresul elvetianului? Probabil ca multi, foarte multi, cei mai multi. Federer si-a impins inca o data organismul dincolo de limite, intrucat a simtit ca timpul sau nu a apus inca, in ciuda ironiilor cu care a fost tratat in ultimii ani. La Australian Open, astrele s-au asezat astfel incat sa-i rasplateasca dorinta aceasta enorma de a arata ca tenisul, sportul care l-a propulsat in istorie, poate fi slujit in continuare cu truda si loialitate.

Succesul sau dramatic in fata marelui sau rival si prieten i-a readus aura de invingator de care sportul acesta avea nevoie. Pe Nadal il asteptam sa faca inca un pas catre maretie la Roland Garros, acolo unde are sansa de a-si trece in palmares al 10-lea titlu, performanta uluitoare in tenisul actual.

 

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.