Jandarmii si actorii... numai in Piata Unirii din Iasi! – George Ginghina

Jandarmii si actorii… numai in Piata Unirii din Iasi!

Aseara, in jurul orei 20:00, era scandal in Piata Unirii din Iasi. La cat de plictisitor este acest oras, cu toata sinceritatea va spun ca mi-ar fi facut o deosebita placere sa asist. Din pacate, n-am avut norocul, dar am avut sansa sa dau peste acest filmulet ce-i apartine lui Andrei Dascalescu. Recomand vizionarea materialului inainte de a parcurge articolul de mai jos.

Acum, nu bag mana in foc ca am inteles corect, dar povestea e in felul urmator: o trupa de teatru, pe numele ei Aualeu (side note: bravo baieti, misto nume!) a jucat un soi de comedie protestatara in cadrul Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar #FITPTI

Eu n-am inteles din filmare daca piesa de teatru s-a jucat in Piata Unirii sau nu. In fine, nu ca ar avea vreo relevanta, dar cum Iasul este orasul cu cei mai multi politisti pe cap de locuitor din Romania, hop sa vina si baietii cu catuse.

Daca n-ati avut chef sa urmariti cele 8 minute, situatia e in felul urmator: vin jandarmii, vor sa ia datele a vreo 2-3-4 participanti, astia cu gura mare si scandal, ca sa vezi dom’le ca ce dezamagiti sunt ei de tara asta, ca li se refuza dreptul la cultura si etc. Sincer, mult circ ieftin si vorbaraie fara rost.

Evident, acest material a capatat o oarecare tenta de viral, avand peste 1000 de share-uri in doar 4 ore de la publicare. Dar situatia, din punctul meu de vedere, nu este nici pe departe cea prezentata in filmulet.

In primul rand, poa’ sa fie piesa pieselor de teatru, daca e ora 8 si tu o joci in Piata Unirii, e evident ca sunt si copii macar prin trecere. Intrucat piesa de teatru continea limbaj licentios, nu mi se pare absolut deloc sa o joci la o astfel de ora, in centrul orasului. Daca ar fi fost intr-un cadru organizat, intr-o sala de teatru, unde te duceai pentru ca asa voiai tu, in calitate de individ, da, nu aveam ce sa comentez. Dar in Piata Unirii? Not ok, guys. Nici mie in calitate de tanar de 23 de ani nu imi convine sa ma duc la plimbare singur, cu iubita sau cu prietenii si sa aud niste asa zisi actori care injura in fel si chip.

In al doilea rand si jandarmii sincer… baieti fini. Adica, nu stiu cati dintre voi ati avut treaba cu jandarmii pana acum, dar astia cu siguranta intra in categoria “de treaba”. Ca sa nu mancam c***t aiurea, asa cum sugereaza descrierea filmuletului publicat (“încercând să amendeze personajul-jandarm”), nu cred ca s-a pus vreun moment problema de o amenda. Domnii jandarmi cautau doar sa legitimeze personajele, sa le ia datele, daca vreti. Fiecare cetatean are obligatia de a se legitima in fata organelor de control. In cazul in care acesta nu are actul de identitate asupra sa, este obligat sa ofere datele corecte agentului de politie sau jandarmului pentru verificari ulterioare. Nesupunerea la acest control reprezinta o abatere de la aceasta lege. Este o faza in filmulet cand o tipa zbiera, jandarmul nu aude data nasterii unui tip, ii cere sa o repete iar acesta ridica din umeri. Penibil!

Acum, intre noi fie vorba, vi s-au luat vreodata datele? Ati patit ceva? Nu? Nici eu.

Asa e la Iasi… circ ieftin si fara sens, exagerari multiple ce nu isi au rostul si scandal in centrul orasului. Toate astea, pentru ce? Pentru o piesa de teatru jucata unde nu trebuie la o ora nepotrivita? Pentru niste jandarmi cu FOARTE MULTA rabdare si bun simt (prin prisma experientelor mele) care isi faceau meseria? Pentru niste huligani scandalagii? Neaaah, asta nu se numeste abuz…

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.