Hai sa nu dam in cap celor de la NSHOST! – George Ginghina

Hai sa nu dam in cap celor de la NSHOST!

Am preferat sa redactez acest articol la o distanta de cateva saptamani de la consumarea evenimentului pentru a nu cadea prada furiei ce m-a cuprins in momentul respectiv. A fost scandal mare cand s-a intamplat, toata lumea era intrigata, toata lumea era disperata, si nu pot decat sa ma bucur ca s-au mai domolit apele. Acum, nu stiu cati dintre voi ati aflat, insa cei de la NSHOST s-au confruntat cu o problema majora in urma cu cateva saptamani: cineva a facut spoof cu adresa lor oficiala de email, a obtinut acces la toate serverele si a scris 0 biti pe fiecare dintre ele. Ce inseamna asta? Ca a sters absolut toate datele si ca nimic din ceea ce era pastrat / hostat acolo nu mai poate fi recuperat.

Acum, haideti sa va povestesc partea amuzanta: in afara de un moment episodic in care timp de o luna am fost pe la HostGator in Statele Unite, de prin 2010 si pana acum colaborez constant NUMAI cu NSHOST. Detin doua conturi de gazduire (si nu cele mai ieftine), iar oamenii se bucurau de increderea mea absoluta. In afara de niste clinch-uri pe care le-am avut cu ei in materie de Serviciu Clienti nu prea pot sa le reprosez nimic. As putea totusi sa le recomand sa o lase mai usor cu atitudinea de “tare in gura”, ca nu fac bine nimanui.

Pe scurt, am pierdut cateva baze de date care insumat atingeau vreo 4.000 de articole, 6 site-uri, blogul personal, highsound, site-ul de prezentare de la Createvertising, seturi, etc. Misto nu?

Evident, primul impuls a fost sa ii actionez in instanta. Asa mi s-a recomandat, asa am zis sa fac. Dupa ce m-am consultat cu un avocat, am realizat ca am toate sansele sa castig un proces impotriva lor. L-am intentat? Nu. De ce? E simplu.

Vina nu sta deasupra capului administratorilor NSHOST.RO. Nu a existat o bresa de securitate care sa fi permis accesul cuiva neautorizat! Vina apartine exclusiv centrului de date Voxility care, datorita neglijentei si a spoof-ului facut prin intermediul unei adrese de email fake, a permis accesul cuiva neautorizat.

De aceea nu am nimic cu oamenii… Da, am pierdut fisiere pe care nu le voi mai recupera vreodata, insa am invatat o lectie importanta: Back-up-ul offline este sfant!

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

1 comments On Hai sa nu dam in cap celor de la NSHOST!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.