vodafone

GDPR-ul face prima victima – Vodafone

Inca de cand a intrat in vigoare, pe 25 mai 2018, GDPR-ul a starnit multa panica si haos. Astazi, din nefericire, am aflat ca noua directiva europeana ce vizeaza datele cu caracter personal face prima victima: Vodafone.

Pentru cei ce nu stiu, Vodafone este al doilea cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania (din punct de vedere al numarului de abonati) dupa Orange.

Sanctiunea a fost aplicata datorita faptului ca a derulat in luna aprilie 2018 o campanie prin SMS pentru obtinerea de consmitamant a datelor cu caracter personal si a datelor de localizare. Reprezentantii companiei neaga acuzatiile si sustin ca au respectat legislatia in vigoare.

Mesajul suna cam asa:

”Bună! Îți oferim cadou 5000 MB trafic național, valabil 14 zile. Pentru aceasta te invităm să transmiți SMS la 2713 cu textul DA, până la 06.04.2018. Astfel îți exprimi acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal, inclusiv a datelor de localizare.

Doar așa vom putea să-ți trimitem oferte personalizate în viitor, prin intermediul mesajelor scrise și electronice. Detalii privind modul de prelucrare a datelor aici https://goo.gl/Hd2xcx. Îți poți modifica oricând acordul, prin apel la *567.”

Vodafone, asadar, solicita abonatilor sai un anumit set de date fara a declara in mod explicit acest aspect, influentand decizia utilizatorilor sai printr-un proces de fidelizare.

”Toate acțiunile de colectare a acordului clienților pentru prelucrarea datelor cu caracter personal derulate de Vodafone România, precum și termenii și condițiile și politica de confidențialitate de pe www.vodafone.ro respectă legislația în vigoare. Campaniile de colectare a acordului clienților pentru prelucrarea datelor cu caracter personal reprezintă o practică obișnuită, se derulează prin mai multe canale, cum ar fi SMS, aplicația My Vodafone sau Call Center, și permit companiei să definească și să transmită clienților oferte personalizate.

În cadrul acestor campanii, Vodafone România oferă informații corecte și complete prin intermediul mesajului trimis direct către clienți – care evidențiază aspectele cele mai importante vizate de campanie, în condițiile numărului limitat de caractere specific unui SMS sau unui mesaj inserat într-o aplicație – și prin intermediul link-ului inclus în corpul mesajului, care conține toate informațiile necesare.

În cazul de față, campania și-a propus să încurajeze interacțiunea cu clienții prin oferirea unui bonus de 5 GB tuturor celor care au răspuns la mesajul prin care li se cerea acordul, indiferent dacă răspunsul a fost afirmativ sau negativ. Bonusul nu este condiționat în niciun fel de opțiunea exprimată și este disponibil inclusiv clienților care inițial își dau acordul, iar ulterior se răzgândesc.

Vodafone România derulează un amplu proiect de implementare a noului regulament european privind prelucrarea datelor personale, care va intra în vigoare la 25 mai 2018, proiect care va asigura respectarea cu strictețe a cerințelor stabilite de acest regulament, inclusiv în ceea ce privește modalitatea de prelucrare a datelor în scop de marketing.” – au declarat reprezentantii companiei Vodafone pentru noobz.ro

Abaterea celor de la Vodafone se incadreaza in categoria Comunicari Nesolicitate, compania fiind amendata cu suma de 250.000 RON.

200.000 RON este suma maxima cu care institutiile statului pot fi amendate datorita GDPR-ului potrivit unui proiect de lege detaliat aici.

Desi trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa dureze foarte mult pana la prima amenda, admit ca nu sunt deloc surprins. Asa cum am mentionat si anterior intr-un alt articol, sunt ferm convins ca bancile si operatorii de telefonie mobila vor fi primii vizati de catre ANSPDCP (Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal).

George Ginghina, 24 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.