Curatare, va rog! - Service laptop interior si exterior – George Ginghina

Curatare, va rog! – Service laptop interior si exterior

Orice laptop necesita curatare periodica. Daca aveti impresia ca dumneavoastra utilizati laptopul intr-un mediu foarte curat si ca este imposibil ca acesta sa “sufere” din cauza prafului si mizeriei, va inselati. Prin modul sau de functionare, laptopul este prevazut cu un ventilator de racire care atunci cand se invarte capteaza particulele de praf si de mizerie din atmosfera. Lucrul acesta se intampla mai repede decat credeti astfel ca specialistii va recomanda o curatare serioasa la fiecare 6 luni. Cand vorbim despre curatarea laptopului nu ne referim doar la componentele fizice, ci si la partea de soft, pentru ca dupa o perioada in laptop se aduna fisiere de care nu aveti nevoie, virusi, fisiere temporare, fragmente de programe si alte tipuri de software de care nu mai aveti nevoie. Discutam mai departe despre cele mai importante aspecte legate de curatarea laptopului – atat hardware cat si software. O curatare profesionista se poate face intr-un service laptop, dar exista lucruri pe care le puteti face chiar dumneavoastra acasa.

Service laptop – curatare hardware si software

1. Displayul laptopului – il curatati singur sau mergeti in service laptop. Opriti laptopul si curatati displayul cu o carpa uscata si curata. Bucata de material nu trebuie sa fie sub nicio forma abraziva si nu trebuie sa lase scame. Alegeti o bucata de carpa din microfibra – gasiti acest material in magazinele de specialitate, in truse pentru curatarea monitorului si a displayului de laptop. Daca folositi un pulverizator, aplicati solutia pe carpa si nu direct pe display. Trebuie sa fiti foarte atent ce tip de pulverizator folositi. Cel mai sigur este sa folositi apa sau solutie speciala pentru curatarea displayulurilor. Este de asemenea important sa nu folositi o cantitate mare de lichid si sa umeziti prea mult carpa. In acest caz lichidul poate patrunde prin marginile displayului si il poate deteriora. Cand curatati ecranului unui laptop, trebuie sa fiti deosebit de atent sa nu varsati picaturi de apa sau alt lichid pe tastatura sau in difuzoare. Daca folositi apa este recomandat ca aceasta sa fie distilata.

2. Tastatura. Folositi o cutie de aer comprimat pentru a sufla praful si mizeria de pe langa taste. In cazuri extreme cand tastatura este foarte murdara se pot scoate tasteleafectate, dar aceasta operatiune este extrem de minutioasa, complexa si consumatoare de timp, motiv pentru care nu se recomanda pentru utilizatorul obisnuit. Ea poate fi efectuata doar intr-un service laptop si daca este necesar. Atentie! – tastele laptopului se aseaza foarte greu la loc- in anumite cazuri nici macar nu pot fi demontate, pentru ca tastele sunt incorporate in suprafata de baza! Daca tastatura este extrem de uzata, nu se mai cunosct semnele de pe taste, exista taste lipsa sau alte probleme grave puteti opta pentru inlocuirea tastaturi intr-un centru de service laptop. Suprafata tastelor poate fi curatata in acelasi mod ca si in cazul displayului. Aplicati agent de curatare pe carpa si nu direct pe tastatura.

3. Curatarea interiorului intr-un service laptop. In timp ce dumneavoastra puteti sa va ocupati acasa de curatarea laptopului pe exterior, trebuie sa stiti ca echipamentul trebuie curatat si pe interior. Periodic. Aceasta curatare interioara a laptopului este o operatiune complexa care necesita desfacerea carcasei laptopului, motiv pentru care nu este recomandata utilizatorului normal. Ce puteti face in aceasta situatie? Adresati-va unui centru de service laptop, iar tehnicienii bine pregatiti de aici vor sti exact ce trebuie facut pentru ca ventilatorul din interior sa ramana curat si sa poata elimina eficient aerul pentru a mentine laptopul rece. Un laptop rece, bine ventilat inseamna un laptop sanatos, iar o astfel de curatare interioara poate prelungi durata de viata a unui laptop. Daca unitatile de calculator sunt mai usor de desfacut pentru a se putea curata pe interior, nu la fel putem spune despre laptopuri. Laptopurile se desfac greu si se asambleaza la fel de dificil. Laptopurile sunt echipamente mult mai sensibile si trebuie tratate ca atare. Pentru curatarea ventilatorului de laptop, un tehnician de la service laptop poate folosi o cutie speciala de aer comprimat si poate doza in mod corespunzator aerul pentru o curatare eficienta, fara riscul de a rupe palele ventilatorului. Curatarea interioara vizeaza de asemenea radiatorul, gaurile de aerisire, placa de baza si sloturile de expansiune. Unele firme de service laptop includ in serviciile de curatare interioara si schimbarea pastei procesorului.

Daca aveti un laptop ganditi-va serios la faptul ca interiorul sau trebuie curatat periodic, cel putin de doua ori pe an. Interiorul carcasei trebuie curatat, dar va recomandam sa mergeti la un service laptop si sa apelati la un tehnician specialist pentru aceasta operatiune complexa. Spuneti tehnicianului din service laptop ca doriti curatarea ventilatorului si schimbarea pastei termoconductoare de pe procesor. Daca fumati sau tineti in casa animale de companie cu parul lung riscul ca ventilatorul sa se blocheze din cauza mizeriei este si mai mare. Din acest motiv nu trebuie sa amanati vizita la un service laptop pentru curatare profesionista. Laptopul dumneavoastra cand a fost curatat pe interior ultima data? Daca raspunsul va ingrijoreaza nu mai asteptati, sunati chiar azi la o firma de service laptop.

4. Scapati de resturile de “soft” intr-un service laptop. Dupa cum am spus la inceputul acestui articol cand ne gandim la curatarea completa a unui laptop ar trebui sa avem in vedere si partea de soft, nu doar componentele hardware. In functie de preferinte, Windows de exemplu are o serie de facilitati care va ajuta sa mentineti sistemul de operare in stare buna de functionare. In plus exista si alte programe software care va ajuta cu acest lucru. Aceste programe sunt de multe ori mai eficiente decat Windows-ul in sine si sunt mai usor de utilizat. Iata un exemplu: CCleaner – acesta va ajuta sa rezolvati diverse probleme ale fisierelor, erorile de registri, sa stergeti fisiere nedorite etc. Rulati aceste programe o data la cateva saptamanni, pentru ca laptopul sa ruleze fara probleme. Cu toate acestea, solutia nu este una totala – chiar daca veti utiliza aceste programe, exista in continuare riscul ca laptopul sa intampine probleme pe partea de soft.

5. Scapati de virusi intr-un service laptop. Desi acest lucru poate fi o supriza pentru multe persoane – antivirusul pe care il folositi nu este garantat pentru toate infectarile cu virusi ce pot aparea. In mod inevitabil, unii virusi sau o parte din ei vor reusi sa fenteze antivirusul si sa se strecoare in fisierele dumneavoastra. Pentru eliminarea infectarilor minore cu virusi folositi Malwarebytes. Utilizati de asemenea un antivirus ca Avira sau Bitdefender. Mai mult, va recomandam sa mergeti cu laptopul cel putin o data pe an intr-un service laptop pentru o verificare profesionala a soft-ului – pentru identificarea si eliminarea posibililor virusi.

Curatarea periodica intr-un service laptop este o modalitate buna prin care echipamentul poate rula fara probleme, o modalitate eficienta pentru cresterea duratei sale de viata si pentru a va bucura de o experienta placuta de fiecare data cand lucrati pe laptop. Cu siguranta vreti ca laptopul dumneavoastra sa raspunda prompt la comenzi, de fiecare data cand aveti ceva de rezolvat sau cand pur si simplu vreti sa va destindeti pe internet, vizionand un film, ascultand muzica, vorbind cu prietenii pe Facebook sau jucand. Pentru a obtine acest lucru acordati suficienta atentie necesitatii curatarii laptopului. Laptopul dumneavoastra cand a fost ultima data curatat in mod profesionist, atat e interior cat si pe exterior, atat pe partea de hardware, cat si pe partea de soft?

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.