Cum se face Content in Online – George Ginghina

Cum se face Content in Online

Imediat dupa ce am citit acest articol pe blogul lui Victor am intrat in defensiva si, intr-un mod inconstinent, am inceput sa caut argumente pentru a-i combate afirmatia. Problema este ca, din anumite puncte de vedere, ceea ce incearca el sa exprime prin respectivul articol nu este, de cele mai multe ori, in concordanta cu realitatea. Victor justifica cantitatea enorma de continut inutil care exista pe internet in momentul de fata, insa nu a abordat problema din punctul de vedere al unui Content Writer “profesionist”. De ce? Pentru ca, dupa cum puteti observa la pagina “Despre mine” de pe al sau blog, n-a fost niciodata pus in situatia de a-si duce traiul in acest fel.

In 2009, cand am inceput, numele meu nu insemna nimic pentru nimeni din online-ul romanesc. Bine, nu ca acum as fi eu un mare guru, ca as avea mii de fani pe Facebook, ca m-ar recunoaste lumea pe strada sau ca m-ar aborda clienti sa lucrez cu ei. Genul asta de situatii de fapt nu se intampla…

Toata problema sta la inceput cand, suparat de mori, stai lat pe o canapea cu gandul la frumoasa aia pe care vrei sa o scoti in oras. Realizezi insa ca in portofel bate vantu’ de, vorba cantecului, iti ingheata c*****e si ca tre’ sa faci bani. Cum faci bani? Ei bine, incepi sa scrii… pentru sume mizere… si nu de 1-2 EUR / 100 cuvinte ci de 1-2 RON pe articol de 300 / 500 cuvinte.

Si da, dupa ani si ani, cel mai probabil vei ajunge bun in ceea ce faci, vei realiza ca meriti sa fii platit mai bine datorita experientei pe care o ai, datorita vitezei cu care lucrezi, datorita seriozitatii pe care o oferi in servicii, etc. insa nimic nu se schimba. Tot timpul va fi cate cineva “nou” dispus sa scrie pentru un pret mizer.

Cand am inceput sa fac content imi cautam clientela pe diverse forumuri. Chiar zilele trecute am zis sa fac o incercare, asa, de distractie; un client vroiam, unul singur!

Ei bine, puteti sa va dati seama si voi ca ma diferentiez de concurenta clar: am o diploma Cambridge Advanced, studiez in limba Engleza, am peste 5 ani de experienta in domeniu si am scris mii, poate chiar zeci de mii de articole. Ar fi nedrept sa cer 10 RON pe un articol, corect?

Oferta mea a fost respinsa de toti cei la care am trimis-o pe motiv ca as cere prea mult. Pai cum frate? Hai sa-ti explic ce are de facut un content writer!

In primul rand trebuie sa-si gaseasca clienti iar asta poate fi orice insa cu siguranta nu time effective. Te asigur ca daca investesti constant cate 3-4 ore pe zi pentru acest proces tot nu vei gasi mare lucru! Deci 4 ore din start pica…

Mai ai vreo 4 in care poti lucra… Eu scriu cate 900 – 1.000 de cuvinte pe ora, deci asta ar insemna intre 10 si 20 RON care, inmultit cu 4, da vag peste 50.

Pai scuza-ma, da’ si daca car lemne dintr-o parte in alta cred ca sunt platit mai bine. Avand in vedere ca depun totusi o munca ce necesita multa concentrare, de ce as face asta?!

Problema este la cei care ACCEPTA sa scrie pentru alte preturi. Hai frate, pe bune? Atat merita timpul tau? Fiti profesionisti, ce dracu’! Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana!

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.