Cum alegem un registrar si un provider de gazduire web – George Ginghina

Cum alegem un registrar si un provider de gazduire web

Prima versiune a acestui blog a fost lansata in aprilie 2008. Norocul meu a fost ca la vremea respectiva am plecat la drum cu un subdomeniu WordPress, pana am invatat cu ce se mananca treaba asta. Altfel, probabil, ma faceam un pachet de nervi, renuntam la tot iar astazi nu mai mai lucram in industrie. Ma bucur totusi ca nu am facut-o… Sunt sigur ca acum, probabil as fi regretat.

Ghidul de mai jos este pentru cei care vor sa isi faca propriul site (indiferent ca vorbim de un site de prezentare sau blog) si nu stiu de unde sa o ia.

Pasul 1: Inregistreaza un domeniu!

Cand alegi sa inregistrezi un domeniu trebuie sa ai in vedere doua importante aspecte: sa fie ieftin iar reinnoirea lui sa fie macar la acelasi pret cu care tu il inregistrezi. Sunt registrari gen GoDaddy care iti ofera domeniul la $1.99 in primul an, iar dupa iti cer $20 pe an. Nu vrei asta… Poate ca pe termen scurt nu e neaparat problematic, insa pe termen lung este foarte costisitor si din experienta proprie va spun: nu merita!

Pasul 2: Alege un provider bun de gazduire web!

Aici discutia este mult mai ampla decat in cazul domeniilor. Acolo, treaba e simpla: il cumperi, ii setezi nameserverele (de obicei sunt de forma ns1.numefirmagazduire.ro) si ai cam terminat. In cazul providerilor de gazduire web am cateva tips and tricks pe care le-am invatat odata cu anii.

In primul rand, alegeti un provider de gazduire care are website-ul cat mai user friendly cu putiinta. Un exemplu foarte bun din acest punct de vedere ar fi Hosterion.ro. Website-ul providerului vostru de gazduire web trebuie sa fie cat mai usor de folosit, ca sa nu va apuce dracii de fiecare data cand aveti de schimbat niste setari, de cautat o informatie sau de achitat factura. Learned this one the hard way…

In al doilea rand, alegeti cel mai bun raport pret / calitate. Asigurati-va ca aveti suficient spatiu de stocare la dispozitie, ca aveti IP dedicat (foarte important) si ca vi se permite stocarea a macar 3-4-5 site-uri. Daca va faceti unul, poate pe viitor veti avea nevoie si de un al doilea, al treilea, etc.

In al treilea rand, inainte de a comanda un anumit pachet, asigurati-va ca providerul de la care vreti sa achizitionati gazduire are uptime decent. Specialistii zic ca ideal ar fi ca acest indice sa se afle la 99.9%… in majoritatea cazurilor, asta e relativ imposibil. Orice trece de 97-98% din punctul meu de vedere este perfect ok.

In concluzie va zic asa: de-a lungul anilor am inregistrat domenii si m-am plimbat cu site-urile pe la mai toate firmele mari de gazduire din Romania. Unii au dezamagit, altii nu. Din fericire, am gasit o solutie mai mult decat decenta, de care sunt extraordinar de multimit, in speta Hosterion.ro. Oamenii au site-ul super user friendly (pun pariu ca pana si bunica-ta l-ar putea folosi), preturi mai mult decat ok, servicii bune si suport super misto. Va recomand sa apelati cu incredere la ei!

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.