Ai o idee de afacere dar nu ai bani sa o implementezi? – George Ginghina

Ai o idee de afacere dar nu ai bani sa o implementezi?

Cred ca fiecare dintre noi suntem extrem de norocosi ca traim intr-o epoca a vitezei si a tehnologiei, una in care banii nu mai reprezinta o problema. Stiu, stiu, poate ca am fost putin deplasat cu aceasta ultima fraza, dar am rugamintea ca totusi sa imi permiteti sa ma explic.

In urma cu 50 de ani datorita sistemului politic din Romania singurul angajator pe care il aveam era statul. Evident, nu bag mana in foc ca nu existau si altii, dar cu siguranta erau foarte, foarte putini. Astazi insa, lucrurile stau diferit. Piata economica (in special cea de IT) este in continua evolutie, iar din punctul meu de vedere, in Romania exista competitie pe aproximativ orice nisa non-industriala.

Cu alte cuvinte, in ziua de astazi ai posibilitatea de a alege, posibilitate la care parintii sau bunicii nostrii nici macar nu visau. Ei cand ieseau din facultate aveau viitorul stabilit: urmau sa fie angajati. Noi putem alege…

De ce anume avem nevoie pentru a pune o afacere pe picioare? Pai, hai sa vedem:

  1. o idee;
  2. resurse (timp, bani, etc.);
  3. motivatie si ambitie;
  4. consecventa;

Ideea – am observat faptul ca noi, romanii, suntem un popor dat naibii de creativ. Putem face arta din aproape orice. Cu toate astea, nu avem curajul de a lua initiativa. Nu ii inteleg pe cei ce au o idee buna, cred in ea, o prezinta prietenilor pentru feedback dar in cele din urma sfarsesc prin a o lasa balta pentru ca statutul de angajat reprezinta siguranta.

Timp – asa cum ii zic des unui bun prieten de-al meu, timpul nu-l ai, ti-l faci. Asa cum poti gasi timp sa mergi la cumparaturi, sa iesi la bere, etc. cateva ore pe zi cred ca iti poti permite sa lucrezi la ideea ta.

Bani – nu cred ca in ziua de astazi banii mai reprezinta o problema in contextul in care ai ideea si ai timp. Exista programe in Romania care iti ofera pana la 50.000 EUR cu contributie 0%! Din punctul meu de vedere, suma anterior mentionata este mai mult decat suficienta pentru a pune un business pe picioare si pentru a-i permite sa ruleze timp de un an. Nu exista “n-am bani”, ci doar “mi-e lene sa fac rost de bani”.

Motivatie si ambitie – sunt cele doua atuuri care intradevar ne lipsesc. Motivatia la roman tine in proportie de 90% de siguranta financiara. Ambitia? Pfff… ce-i aia?

Consecventa – pentru ca e usor sa pui un business pe picioare dar e greu sa-l duci acolo sus, in top, langa cele mai bune, si e si mai greu sa il faci sa se mentina!

Concluzionez prin a spune ca sunt absolvent de Business Administration (Administrarea afacerilor, dar in limba Engleza). La mine in generatie, dar in generatiile de dupa, existau studenti muncitori, cu potential ridicat, uneori chiar si cu idei bune, inovative, dar fara tragere de inima. Faptul ca pana acestia, pregatiti special ca sa initializeze si administreze o afacere nu fac asta si se plafoneaza la statutul de angajat mi se pare trist… foarte trist.

 

 

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.