5 motive pentru care TREBUIE sa mergi la vot – George Ginghina

5 motive pentru care TREBUIE sa mergi la vot

Conform BEC, pana la ora 17:42 au votat 6.112.197 de alegatori din totalul de 18.263.875. In esenta, prezenta la vot este de 33.42% pe plan national. Din cate stiu eu, urnele se inchid in jurul orei 21:00, deci cei ce nu au votat pana in momentul de fata mai au timp 3 ore sa se duca si sa isi exercite acest drept. Mai jos va prezint 5 motive pentru care NU AVETI VOIE sa nu mergeti la vot.

1. Nu dureaza mult

Unii dintre voi probabil sunt satui de stat pe la cozi si pierdut vremea de pomana. Stiu si va inteleg pe fiecare in parte. Si eu am o ura de nedescris cand vine vorba de acest aspect dar cu toate astea, din momentul in care am plecat de acasa si pana in momentul in care am iesit din sectia de votare nu au trecut mai mult de 15-20 minute. Nu am stat la coada, nu am avut incidente neplacute, cu siguranta nu a fost o experienta neplacuta precum multe altele anterioare.

2. Oameni au murit ca tu sa ai acest drept

Poate ca acesta este cel mai important motiv dintre toate. Eu l-am auzit la tata, care din 1989 si pana in 2016 nu a lipsit la niciun fel de alegeri indiferent ca vorbim de locale, parlamentale sau prezidentiale. Il respect enorm pentru treaba asta.

In timp ce mergeam spre sectia de votare mi-a povestit cum inainte de 1989, cand Romania se afla sub dictatura, orice cetatean ar fi dat orice pentru a avea aceasta posibilitate. Pentru ca Romania sa devina stat democratic, a fost nevoie de revolutia din 1989, unde au murit oameni tocmai ca tu sa iti poti exercita acest drept.

3. Nu lasi pe altul sa voteze in locul tau

Stim cu totii manariile din trecut, cand anumite formatiuni politice treceau pe liste persoane decedate si votau in locul lor. De asemenea, hai sa fim seriosi, cat de greu este de falsificat o semnatura si de pus o stampila? Cine stie ce se intampla in sectiile de votare cu buletinele celor ce nu se prezinta?

De asemenea, din punct de vedere statistic, 33% inseamna ca un vot valoreaza cat 3. De ce alegi sa il lasi pe Costica de la Coarnele Caprei, care are 98 de ani si abia se tine in toiag, sa ia decizii in locul tau? Pai Costica poate a primit un kg de zahar de la PSD sa puna stampila unde trebuie! In contextul in care marea majoritate a celor ce s-au prezentat deja au peste 45 de ani, chiar crezi ca e o idee buna sa stai acasa si sa nu faci nimic? Chiar vrei PSD-ul la guvernare din nou?

4. Ai de unde alege

Eu am avut surpriza deosebit de placuta sa gasesc pe listele USR-ului pentru senat o doamna profesor cu care am avut onoarea sa colaborez in timpul facultatii: Sinziana Baltatescu. Sincer, o recomand cu mare caldura. Este un profesionist in adevaratul sens al cuvantului si cu siguranta face parte din top 3 cei mai buni profesori pe care i-am intalnit pana la momentul actual.

Inca de primul an, de la primul curs de Macroeconomie si pana in ziua de astazi i-am purtat un respect enorm drept pentru care astazi i-am acordat votul meu din toata inima.

5. Iti faci datoria de cetatean

Vrei ca tara asta sa mearga intr-o directie mai buna? Iesi la vot. Da, poate ca ai senzatia ca nu se va schimba nimic, ca la putere oricum ajung loaze, inculti, hoti sau chiar dezinteresati. Totusi, daca stai acasa, cu fundul in canapea, ce rezolvi? Ai senzatia ca asa faci o schimbare?

Si apoi, nu merita sa iti rupi 30 de minute din timpul personal pentru a-ti exercita dreptul de cetatean. Chiar nu ai pic de spirit civic? Chiar esti atat de ocupat / ocupata in aceasta seara de Duminica?!

Sper ca te-am convins sa te ridici si sa faci ceva in privinta viitorului tau si al nostru!

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.