De ce sa NU cumperi LIKE-uri pe Facebook – George Ginghina

De ce sa NU cumperi LIKE-uri pe Facebook

In 2009, cand am inceput sa lucrez cu Social Media, industria era una relativ straina pentru majoritatea utilizatorilor de internet. Romania, la momentul respectiv, avea sub un milion de utilizatori pe Facebook, iar numarul de conturi pe Twitter nu cred ca se apropia nici de cifra de 100.000. Google+ nu exista, LinkedIn era folosit, in principal, pentru recrutare, MySpace era doar o retea de socializare pe care activau artisti, cantareti, DJ, etc. iar restul solutiilor in ceea ce priveste piata europeana erau absolut nesemnificative.

Evolutia se observa mult mai bine acum, dupa 5 ani, cand peste 80% din populatie are cel putin o amprenta digitala. Asta inseamna ca peste 15.000.000 de locuitori din Romania sunt prezenti pe macar una dintre retelele de socializare Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, YouTube, Foursquare, Instagram sau Pinterest, ca au dat cel putin un comentariu pe un website, ca au efectuat cel putin o cautare pe un motor special dedicat in acest sens, etc.

Din punctul de vedere al business-urilor, se observa o crestere semnificativa si in ceea ce priveste prezenta acestora in anumite retele de socializare. Cu o industrie in plina evolutie s-a dezvoltat, evident, si piata de munca, deci au aparut atat indivizi cat si companii care solicita si presteaza, in acelasi timp, diverse servicii.

La sfarsitul lui 2010, Facebook a cunoscut o semnificativa ascensiune pe piata din Romania. Asa au aparut “vanatorii de LIKE-uri”, cei care stau, urmaresc si isi ofera serviciile in cadrul unor comunitati diverse. Multi au inceput sa comercializeze like-uri insa un numar si mai mare a picat in plasa de a le si achizitiona. De obicei, like-urile respective provin ori de pe site-uri de exchange (unde daca dai like vei si primi inapoi) sau din script-uri invizibile plasate pe diverse site-uri cu trafic mare care includ un buton invizibil de like si care, la un simplu click, fara sa-ti dai seama, fura cate un like si de la tine.

Pe parcursul timpului, Facebook a incercat sa combata aceasta tehnica in toate modalitatile posibile… fara succes insa. Asa au ajuns sa faca sacrificiul de a scadea procentajul reach-ului organic al postarilor de pe o pagina de la 100% si pana la 6%, in momentul actual.

Asta inseamna ca de fiecare data cand vei posta un status, o imagine sau un video la tine pe pagina, numai 6%  din numarul fanilor pe care il ai vor avea sansa sa vada postarea ta. Presupunand ca pagina are 100 de like-uri, mesajul tau va ajunge la numai 6 dintre ei.

Sa zicem ca decizi sa cumperi fani si ca ridici numarul de la 100 la 10.000 intr-un timp extrem de scurt. Astfel, rata ta de reach creste de la 6 la 600 de persoane iar asta poate parea enorm de mult. Nu este! Like-urile cumparate provin, de cele mai multe ori, de la conturi false sau inactive. Reach-ul pe care tu il ai ajunge sa scada iar in final rezultatul este egal cu 0.

Sa zicem ca decizi sa cumperi fani reali ca sa ridici numarul de la 100 la 10.000 tot asa, intr-un interval de timp extrem de scurt. Din nou, rata ta de reach creste, insa cand un utilizator observa ca primeste informatii de la o pagina la care nu a dat like, pe langa optiunea de unlike exista si una de report. Sunt necesare numai cateva report-uri pentru blocarea accesului tau la pagina sau, mai rau, pentru stergerea paginii cu totul.

Asadar, cu ce te ajuta cumparatul de like-uri? E simplu: doar pentru counter.

Solutia ta la o problema deja existenta este simpla insa necesita investitii. Prima varianta ar fi sa aloci o parte din buget pentru o campanie de marketing prin intermediul Facebook Ads. Pe langa faptul ca anuntul tau va fi vizualizat de mult, mult mai multa lume decat ti-ai putea imagina vreodata, like-urile pe care le vei primi vor veni cu acordul utilizatorului, de la persoane cu adevarat interesate de ceea ce ai putea tu comunica pe o astfel de pagina. A doua varianta ar fi sa angajezi un Online Marketing Manager sau un Social Media Manager care sa se ocupe de promovarea ta pe Facebook. Pe langa faptul ca o persoana specializata in domeniu te-ar putea ghida conform termenilor si conditiilor impuse de Facebook, beneficiul adus ar fi unul semnificativ atat prin prisma continutului cat si prin metoda de comunicare sau a engagement-ului cu utilizatorii.

Vrei sa faci promovare in Social Media intr-un mod cat se poate de profesionist? Createvertising cu asta se ocupa!

George Ginghina, 25 de ani, din Iasi dar recent mutat in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 10 ani m-am ocupat cu realizarea de continut si grafica pentru social media, campanii de Facebook Ads, web development si altele.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.